^Back To Top


Прилог о Библиотеци поводом

МЕЂУНАРОДНЕ СЕДМИЦЕ КЊИГЕ

Историјском трибином која је одржана  10. јула  2018. у Дому културе у Рудом у оквиру Петровданских  културе, обиљежена је стота годишњица од завршетка Првог свјетског рата и ослобађања Рудог.

На вечери посвећеној овом јубилеју говорили су историчари др Боривоје Милошевић и проф. Предраг Остојић на тему: Рудо у Великом рату – преглед догађаја  и

Историјска улога Српске православне цркве у очувању српског националног идентитета

 Велики број присутних те вечери имао је прилику да погледа и фотодокументациони материјал, који је приказан на видео-биму, а који се односио на период Великог рата, доба страдања и славе, а неке од приказаних фотографија из периода велике поплаве Рудог 1896. по први пут су приказане у јавности.

 Говорећи о Рудом као првом ослобођеном мјесту у аустроугарској провинцији Босни и Херцеговини, Предраг Остојић је истакао стратешки значај овог мјеста у борбама које су вођене на Дрини у периоду август 1914, новембар 1915, али и је посебан акценат ставио на страдањe становника овог мјеста и околине током Великог рата.

 „Страдали су као војници у српској и аустроугарској војсци, као српски добровољци, као цивили у забиљеженим злочинима аустроугарске солдатеске, односно шуцкора, али и од болести, углавном пјегавог тифуса. Страдали су и у злогласним аустроугарским казаматима и логорима – Араду, Добоју и др, па чак и они који су преживјели умирали су после рата од посљедица логорске тортуре.“

 Др Боривоје Милошевић се у свом излагању осврнуо на значај и улогу Српске православне цркве у борби за очување националног идентитета као и страдање свештенства прије и за вријеме Великог рата:

 „Свештеници у Босни и Херцеговини су увијек били предводници буна и борби за ослобођење, па није ни чудо што су аустроугарске власти оштрицу свог мача уперили управо према њима“.

 Крајеве око Рудог и Вишеграда ослобођени су до 5. новембра 1918., а ослободиоци су преласком Дрине дочекани  са одушевљењем не само од српског, већ и од муслиманског и хрватског народа. Тако је било и у Сарајеву које је са одушевљењем дочекало „Тимочку бригаду“ пуковника Милана Недића из састава II армије ђенерала Степе Степановића.

 

На мрежи

We have 19 guests and no members online

Колико познајете Рудо?

Линкови


 

Сва права задржана. 2014. Народна библиотека "Просвјета" Рудо