^Back To Top


Прилог о Библиотеци поводом

МЕЂУНАРОДНЕ СЕДМИЦЕ КЊИГЕ

Како би помогла у реализацији пројекта Савјета младих "Историја и култура Рудог", наша библиотека омогућила је младим истраживачима и сарадницима на пројекту приступ Завичајном фонду и стручној литератури у којој би се могле пронаћи адекватне информација, али и теоријско-методолошки апарат за истраживање. Након успјешног предавања "Историја и култура Рудог", одржаног у јулу ове године, учествовали смо и у осмишљавању и припреми материјала за креативно-едукативне радионице, одржане у периоду од 20. до 25. септембра.

"Данас је одржана наша прва креативно-едукативна радионица. Уз свесрдну подршку наших едукатора Сузана Васиц, Јована Остојић и Наталија Видаковић, а наравно и уз наше драге полазнике, успјели смо преточити мотиве из средњовјековне и народне традиције у украсне предмете и накит од глинамола. Упознали смо се различитим декоративним и магично-симболичким украсима, од геометријске орнаментике, до сложенијих стилизација биљних, животињских представа у народној умјетности. Као најраспрострањенији облик ликовног изражавања у народној умјетности, орнамент је највише исказан у текстилним рукотворинама, што смо и на примјерима са народне ношње и традиционалних употребних предмета могли да видимо. Такође, други тип мотива и симбола односио се на средњовјековне надгробне споменике – стећке, јер наша општина спада у богатије крајеве Босне и Херцеговине према број пронађених некропола. Имали смо прилику да се упознамо са мотивима клесаним у камену: спирале, розете, мачеви, крстови, стилизовани облици винове лозе, као и фигуралне представе – човјек са отвореном шаком, шака која држи мач, и друге њихове варијанте. Полазници радионица добили су пропратне материјале: фотографије репрезентативних стећака на територији општине Рудо и приказе слова босанчице – српског ћирилиског писма које се користило на подручју средњовјековне босанске државе. На овај начин, полазници су у изради предмета и накита могли да користе различите мотиве, али и да се опробају у писању старих облика ћириличних графема. Поред овог едукативног ђела, полазници су се упознали са практичном употребом материјала од којих се накит и предмети израђују. Научили смо нешто више о својствима глинамола и фимо масе, о кориштењу помоћних предмета у обликовању масе, те самој обради и завршној стилизацији и корекцијама. Наша друга радионица наставиће се у понеђељак, када ћемо ући у завршну фазу израде дијела накита и предмета које смо правили од глинамола, али и почети са усвајањем нове вјештине – рад са фимо масом, и другим рециклажним материјалом. У четвртак, 26. септембра, имаћете прилику да видите и купите оно што будемо направили у оквиру ових радионица на штанду Савјета младих, у оквиру Руђанског јесењег сабора, а сав новац ићи ће у хуманитарне сврхе. 

Захваљујемо се Библиотека Просвјета Рудо (Народна Просвјета) на фотографијама и подацима које смо добили из њиховог Завичајног фонда.
Сам пројекат при којем је имплементирана ова активност, подржан је од стране #ОпштинеРудо.
Општина Рудо"

(текст преузет за фејсбук странице Савјета младих Рудо)

На мрежи

We have 241 guests and no members online

Колико познајете Рудо?

Линкови


 

Сва права задржана. 2014. Народна библиотека "Просвјета" Рудо