^Back To Top


Прилог о Библиотеци поводом

МЕЂУНАРОДНЕ СЕДМИЦЕ КЊИГЕ

Синоћ је у малој сали Дома културе одржана промоција књиге Марине Ступић "Штампане србуље - чувари културне баштине". О књизи су говорили ауторка Марина Ступић, свештеник Василије Цвјетковић, проф. Милана Ступић, у име издавача ЈУ Народне библиотеке "Просвјета" директор Предраг Остојић. Случај је хтио да се штампање овог рада поклопи са обиљежавањем јубилеја 500 година Горажданске штампарије", која је 1519. године штампала своју прву књигу "Службеник", а која је радила у изузетно тешким околностима турске окупације средњовјековне Босне и "земље Херцега од Светог Саве" Стефана Вукчића Косаче.

Тада су специфични услови живота под турском влашћу премјестили културни живот у просторе преосталих манастира и цркава, које је само привремено заобишла судбина готово цјелокупне српске културне баштине, која је тих година била препуштена на милост и немилост исламских освајача. У таквим околностима манастири су постали средиште српског штампарства и подарили нам књиге изузетне вриједности, које су нас сврстале у сам врх европске културне баштине. Међу тим књигама су и Србуље, старе рукописне или штампане црквене књиге из старих српских штампарија, које нам без сумње свједоче о вишевјековној српској културној баштини, њеном богатству и значају за очување српског идентитета до данашњих дана.


"Истраживање и описивање књига старих српских штампарија безболан је и ефикасан начин да се отму од заборава непроцјењиви културни изданци. Књиге су продукти духовне културе и одраз интелектуалног капацитета једног народа" (из рецензије доц. др Радославке Сударушић)

На мрежи

We have 228 guests and no members online

Колико познајете Рудо?

Линкови


 

Сва права задржана. 2014. Народна библиотека "Просвјета" Рудо